Het welzijn van autistische kinderen hangt af van individuele en omgevingsfactoren. Door de COVID-19-lockdown kunnen we meer inzicht krijgen in de precieze rol van de omgeving op het welzijn. Het huidige onderzoek richt zich op hoe autistische kinderen en hun verzorgers worden beïnvloed door de COVID-19-lockdown. Het gebrek aan structuur en stabiliteit als gevolg van de COVID-19-pandemie is waarschijnlijk een grote verandering geweest voor alle kinderen, wat de potentiële problemen van met name autistische kinderen kan hebben vergroot.
Geen kind met autisme is hetzelfde en daarom zullen de gevolgen van de coronapandemie verschillend uitpakken voor elk kind met autisme. Zo kan het zijn dat bepaalde maatregelen om corona te bestrijden negatieve effecten hebben op sommige kinderen met autisme, maar niet op anderen.
In dit onderzoek wordt gekeken naar pre-COVID-19 gegevens die tussen 2013 en 2020 zijn verzameld binnen het Nederlands Autisme Register. Tijdens de COVID-19 lockdowns zijn extra gegevens verzameld, waaronder over emotioneel welzijn, educatief welzijn en ouderlijke stress.
Benieuwd naar dit onderzoek? Lees erover in het Autisme Magazine van de NVA via deze link, of luister naar een radio-interview met onderzoekster Rachel Plak bij Science071 via deze link.
Hoofdonderzoekster: dr. Rachel Plak, Universitair docent Neuropedagogiek
en Ontwikkelingsstoornissen, Universiteit Leiden.
Subsidie door: Universiteit Leiden
Samen met:
Heeft u vragen over dit onderzoek? Neem dan contact op via info@nederlandsautismeregister.nl